De minimale maat voor 2 gerbils ie ik hanteer = 80x40x40    (groter altijd beter natuurlijk)

Er zijn veel verschillende kooien op de markt. Ik zal hieronder de meest voorkomende bespreken met de voor-en nadelen erbij.

Aquarium/ gerbilarium
Dit is de enige geschikte kooi voor gerbils. Er kan lekker veel bodembedekking in zonder dat er rommel naast de kooi ontstaat en zo kunnen gerbils ook heerlijk graven en spelen en een holletje maken om te slapen. Je ziet gerbils goed door het glas en gerbils zelf kunnen ook veel zien. Maak een goede, gazen deksel erop en het verblijf is top!

Terrarium
Deze kooi kan eventueel, maar is niet ideaal en er zijn kanttekeningen bij te plaatsen. Bij een terrarium heb je deurtjes, dit heeft een voordeel maar ook meerdere nadelen.  Voordeel is dat je de gerbils van laag kan benaderen i.p.v. bovenaf. De nadelen zijn dat deurtjes meestal laag gemonteerd zijn en je niet voldoende bodembedekking in het hok kan doen, de richels waarin de deurtjes schuiven vol komen met bodembedekking en deurtjes niet goed sluiten en dat hond/kat/kind/gerbil et cetera de deurtjes open kunnen maken dus waak hier heel goed voor! Daarnaast is heel vaak de ventilatie onvoldoende.

Dunabak/ plastic bak
Ongeschikt aangezien het van plastic is, daar knagen gerbils rap doorheen. Daarnaast zijn al deze bakken te klein voor permanente bak.

Traliekooi
Dit type kooi is totaal ongeschikt. De onderbak is laag waardoor er niet genoeg bodembedekking in kan, je hebt altijd rommel naast je hok liggen, de meeste traliekooien zijn veel te klein voor gerbils en als ze groter zijn dan zijn vaak de spijlen te groot voor gerbils. Gerbils worden vaak onrustig van tralies en gaan hier continu aan knagen om te proberen eruit te komen. Neusjes en pootjes kunnen in zulke kooien bezeren en je gerbils kunnen erg neurotisch gedrag gaan vertonen. Traliekooien zijn dus niet geschikt, ook niet als opzetstuk bovenop een glazen bak.

 

Kijk voor extra info over geschikte en ongeschikte bakken + foto's bij de pagina voorwaarden:  http://mileena.nl/Voorwaarden.html

 

Kijk voor een goed gerbilarium eens bij: http://www.gerbil-kooi.nl/