De Mongoolse gerbil is een klein knaagdier en zijn hele gezellige dieren die dag en nacht actief zijn. Een gerbil slaapt een paar uur, om vervolgens een een tijdje wakker te zijn om vervolgens weer te gaan slapen, etc. Gerbils houden van graven/rennen/springen, ze zijn dus heel actief en leuk om naar te kijken. Als u met regelmaat de gerbil uit het hok haalt zal het dier goed tam worden. Hierbij geldt wel de regel om rustig met gerbils om te gaan, niet opjagen of verkeerd vasthouden. Meer over gedrag en het hanteren van gerbils kunt u lezen bij de volgende onderwerpen. Er zijn gerbils die het liefste blijven rondlopen en echte avonturiers zijn, er zijn echter ook gerbils die het heerlijk vinden om op je schouder te zitten of op je schoot in slaap valt. De ene gerbil is de ander niet net als bij mensen, dus qua karakater zijn alle gerbils weer anders.

Een gerbil is een klein knaagdier met typische kenmerken, per gerbilsoort zeer verschillend. Mijn site gaat over de Mongoolse gerbil, dus als we het daarover hebben dan is deze van kop tot het begin van de staart gemiddels 12 cm. De staart met pluim kan tussen de 8 en 11 cm zijn. Uiteraard zijn dit slechts gemiddelden, elke gerbils is weer anders van bouw. De gerbil vrouwen van dit ras wegen meestal tussen de 60 en 90 gram, mannetjes gemiddels tussen de 80 en 110 gram. Hier geldt ook weer dat elke gerbil verschillend is en dus een ander gewicht kan hebben dan hierboven beschreven. Mocht het zover komen dta uw gerbil te zwaar wordt, dan raad ik een beweeg dieet aan in combinatie met calorie arm voedsel. 
Mongoolse gerbils hebben een korte kop met spitse snuit en klein ovale, opstaande oren die uiteen staan. De achterpoten zijn vrij lang, hierdoor kunnen ze heel hoog springen. 1 Meter ver kunnen ze gemakkelijk springen, hoog kunnen ze ook een aardig eind. De voorpoten zijn veel kleiner. Hierboven is al gesproken over de pluim aan de staart, elke Mongoolse gerbil heeft een behaarde staart met aan de staartpunt een mooie pluim. Let op! Want ze zijn in staat om bij gevaar hun pluim af te zetten. Als een gerbil vast komt te zitten met de staartpunt, of vastgehouden wordt op dit punt, ontsnappen ze door de pluim af te zetten. Het doet ze geen pijn, maar helaas groeit de pluim niet terug. Wees dus altijd voorzichtig met het oppakken van gerbils en doe dit niet d.m.v. de staart! Mocht het nodig zijn de gerbil wel bij de staart te pakken, bijvoorbeeld bij het controleren van het geslacht, houd de gerbil dan vast bij de staartaanzet. Knaagdieren, en dus ook gerbils, hebben doorgaans een bijzonder gebit. 4 Grote snijtanden waarvan 2 in de bovenkaak en 2 er tegenover in de onderkaak. De tanden hebben een harde glazuurlaag en ze groeien het hele leven door. Daarom is het ook van belang de gerbil genoeg knaagmateriaal aan te bieden. Het knagen zorgt ervoor dat de tanden over elkaar heen worden bewogen en op die manier goed slijten en scherp blijven. Als de bek gesloten is mogen de snijtanden niet zichtbaar zijn, is dit wel het geval dan zijn de tanden te lang. Opvallend bij gerbils is dat de snijtanden aan de voorkant een lengtegroef hebben, zoals bij een haas. Andere knaagdieren hebben deze lengegroef niet. 
Tot slot: gerbils hebben een geurklier, deze zit op de buik van zowel mannen als vrouwen gerbils. Met deze klier geven gerbils geurhormonen af aan objecten of soortgenoten, soms ook aan zichzelf als ze zichzelf aan het poetsen zijn. Soms zal u gerbil met zijn of haar buik ergens over heen wrijven, dan is hij of zij dus geur aan het verspreiden. Met een moeilijk woord worden deze geurhormonen Feromonen genoemd. Iedere gerbil heeft zijn of haar eigen unieke geur en kan hiermee territorium afbakenen.

In het wild leeft de Mongoolse gerbil in woenstijnen en steppegebieden. De gerbils zijn in 1866 in Europa gekomen nadat een wetenschapper een aantal gerbils uit Noord-China meegenomen heeft naar Parijs. Later zijn er meer dieren gevangen en is er succesvol mee gefokt. Eigenlijk waren de gerbils gevangen voor wetenschappelijk onderzoek maar bleken ze goede huisdieren te kunnen zijn. Zodoende is de gerbil als huisdier ontstaan, echter de gerbil als huisdier bestaat nog niet zo lang. Er is ook vaak te weinig informatie bekend over deze dieren waardoor de gerbil op een verkeerde manier gehouden wordt.