Denk goed na alvorens een gerbil aan te schaffen. Ga niet zomaar naar een winkel toe en neem een paar gerbils mee, ga liever naar een (goede!)  fokker met al uw vragen en laat u goed informeren over de verzorging van een gerbil. Als u besloten heeft gerbils in huis te willen nemen, koop deze dan ook bij een goede fokker en dus niet in een dierenwinkel, tuincentra of particulier op een advertentie site. Ikzelf heb de ervaring dat deze aanbieders vaak te weinig informatie hebben over de gerbil. Ze worden vaak met man en vrouw verkocht, soms zelfs terwijl de aanbieders dit weten maar noemen dat het best kan. Ook wordt een gerbil regelmatig alleen verkocht terwijl het een groepsdier is, de winkel heeft er nog 1 over en 'moet deze kwijt'. Tegenovergestelde is dat gerbils in groepen van 3 of meer worden verkocht, terwijl gerbils het beste per 2 gehouden kunnen worden, (hierover meer te lezen bij (groeps)gedrag).
Bij een goede fokker bent u zeker van wat u koopt. U krijgt 2 gerbils van hetzelfde geslacht en de juiste informatie over zaken als voeding, huisvesting, e.d.
Ook weet u bij een goede fokker waar de dieren vandaan komen en wie de ouders en voorouders zijn. Want een echt goede fokker houdt stambomen bij zodat altijd terug te vinden is uit welke foklijn de gerbil komt. Zodoende is er zekerheid dat de gerbil niet gekruisd is met familie en dus inteeltvrij is, maar ook of er ziekten of afwijkingen voorkomen in de lijn. U kunt altijd de stamboom opvragen bij een fokker, of in ieder geval vragen wie de ouders zijn. Weet een fokker dit niet of wil deze de informatie niet prijsgeven zou ik als ik u was een ander adres zoeken. Want soms noemen mensen zich een fokker, terwijl ze zelf maar half weten hoe het moet, dus pas op!

Waar moet u op letten bij de aanschaf?
- Hoe ziet het hok eruit? Groot genoeg en schoon?
- Kan de fokker wat vertellen over de gerbil en de ouders?
- Fokt de fokker met stamboom?
- Hoe ziet de gerbil eruit?
  1. Heeft de gerbil een gladde, glanzende vacht?
  2. Ademt de gerbil rustig?
  3. Heeft de gerbil een droog kontje/staart, dus niet nat/vies?
  4. Zijn de oogjes droog en schoon, dus geen tranen/vocht?
- Zien broertjes, zusjes en ouders er ook goed uit?
- Zit de gerbil rustig op uw hand en is hij/zij nieuwsgierig?


Bij welke fokkers kunt u goede gerbils kopen?
Uiteraard kunt u bij mij terecht voor leuke, gezellige en gezonde gerbils. U koopt bij mij per 2 of als u 1 gerbil heeft per 1. Ik kan ook (tegen betaling) voor u koppelen. Over koppelen kunt u meer lezen in het menu bij 'koppelen'. Ik kan u alles vertellen over de gerbils, de ouders en de grootouders. U mag van mij ook een stamboom mee als u die wenst. U mag ook altijd vrijblijvend langskomen voor het bekijken van mijn fokkerij en mijn gerbils.
Ik reis zo nu en dan over Utrecht richting Veenendaal en kom ook regelmatig in het Gooi, dus we kunnen ook altijd ergens onderweg afspreken!

Mocht ik u niet verder kunnen helpen dan zal ik u doorverwijzen naar bevriende fokkers. In het menu knopje 'links' ziet u de gegevens van deze bevriende fokkers.