Koppelen van gerbils
Het kan gebeuren dat één van uw gerbils, door overlijden van hun maatje, alleen komt te zitten. Dan is het van groot belang voor deze gerbil een nieuwe gerbil te zoeken, gerbils kunnen namelijk snel vereenzamen. Alleen u kunt niet zomaar deze nieuwe gerbil in het hok erbij zetten, hier gaat eerst een koppelmethode aan vooraf. Koppelt u niet op de juiste methode, dan kunnen gerbils gaan vechten met soms fatale afloop. Zorg dus dat u goed voorbereid bent en weet wat u moet doen, dan gaat het bijna altijd wel goed. Sommige koppelingen verlopen stroef, heel zelden komt het voor dat een koppeling niet lukt. Maar meerendeel van de koppelingen verloopt vlot en lukt goed!

Als u niet weet hoe u moet koppelen of als u het niet aandurft of de ruimte en tijd er niet voor heeft, raad ik u aan om het koppelen te laten doen door een ervaringsdeskundige. In dit geval kan ik u helpen, u kunt uw gerbils bij mij brengen en dan zal ik ze voor u koppelen

LET OP:
Laat u niet gek maken door alle tegenstrijdige berichten die u over koppelen vindt her en der op internet. Laat u vooral ook niet beinvloeden door dierenwinkels of broodfokkers. Er zijn heel veel methoden bedacht om gerbils te koppelen, maar in de praktijkn werkt onderstaande methode toch echt het beste is mijn ervaring.

Hoelang?
Hoelang de gerbils hier moeten blijven, is geheel afhankelijlk van hoe goed de koppeling gaat. Over het algemeen zal het niet langer dan een week duren. Meestal kunnen ze met een paar dagen wel weer terug naar huis. In een enkel geval zal het moeilijk gaan, dan is het raadzaam de twee een tijdje in een splitkooi te zetten en het de week erna opnieuw te proberen. In dat geval kan het langer in beslag nemen dan vooraf gedacht.

Prijzen
Omdat er veel tijd in gaat zitten en de dieren wel gevoerd en verzorgd moeten worden. Vraag ik geld voor het koppelen van uw gerbils. Hoelang een koppeling duurt en dus hoeveel geld het kost is afhankelijk van hoe goed de koppeling verloopt.
Voor een prijsopgave klik hier: tarieven

LET OP: Ik vraag een aanbetaling vooraf van €10,-  (het bedrag van de gerbil die u bij mij koopt, €7,50 als het om een gerbil van 1,5 of ouder gaat)
Dit is om te voorkomen dat men gerbils bij mij achterlaat en niet meer op komen halen, dan dekt de aanbetaling een gedeelte van de kosten die ik erna zal hebben. 
LET OP: Ik vraag tevens of u uw gerbil uiterlijk 1 dag voor het brengen anti parasiet wilt toedienen.

Koppelen van uw gerbil aan één van mijn pupjes
Kijkt u op de site bij te koop of herplaatsing, of mail me even of ik nog gerbils heb zitten die weg mogen, dan kan ik uw gerbil aan één van de mijne koppelen. In dat geval reken ik naast de kosten voor het koppelen ook €7,50/ €10,- (afhankelijk van de leeftijd) voor de gerbil die u van mij meeneemt


Ziekte/ verwonding
Zodra er een gerbil medische verzorging nodig heeft, zal, in overleg met u, de hulp worden ingeschakeld van een dierenarts in de buurt, die ervaring heeft met gerbils. Alle rekeningen en gegevens van de behandeling worden bewaard en aan u, als eigenaar, overgedragen. Alle kosten zijn voor rekening van de eigenaar. Zoals hierboven al benoemt zal ik eerst contact opnemen met u, als eigenaar. Bij het overlijden van een gerbil ben ik niet aansprakelijk.

Hoe kan ik zelf koppelen?
Hieronder staat uitgebreid beschreven hoe u zelf kunt koppelen, als u dit aandurft en er de tijd voor hebt. LET OP: zorg wel dat u er altijd bij blijft zolang u aan het koppelen bent. U moet dus echt een paar dagen de tijd hebben om te kunnen gaan koppelen.

Voorbereiding:
Ter voorbereiding kunt u de gerbils in een split zetten. Dit is een kooi met een gaassplit in het midden, waarbij de ene gerbil links en de andere rechts van de split gezet worden. De gerbils kunnen elkaar zien en snuffelen, maar niet vechten. Ze kunnen wel elkaars neus of staart bijten, gebeurt dit heftig dan kun je een dubbele split maken, (dus dubbel gaas). Een paar keer per dag wissel je de gerbils van kant, zodoende nemen ze elkaars geur aan en accepteren ze elkaar beter bij het echte koppelen. De split dient ter voorbereiding, vooral handig bij volwassen gerbils, bij pups kun je vaak gewoon bij stap 1 beginnen. LET OP: de split is enkel een voorbereiding en GEEN koppelmethode!

Stap 1
Zet de gerbils samen in een klein bakje, (10 x 15 cm). Maak het bakje een beetje vochtig, zodat er druppeltjes op de bodem en zijkanten zitten, (geen laag je water o.i.d.!). Bij ttwee pups kun je beginnen zonder vocht. Ze zullen opdrogen en elkaars geur aannemen. Na een half uur kun je er wat zaagsel in doen, MITS het goed gaat. Na een paar uur kun je er wat voer in doen en kijken of ze dit eerlijk met elkaar delen. Zorg dat je ze regelmatig even een drinkflesje voorhoudt! Laat ze in dit bakje gerust 24 uur zitten, en pas als ze lekker tegen elkaar aan liggen te slapen en al een paar uur niet hebben gekibbeld, kun je verder naar stap 2. Doe niks overhaast en houd echt die 24 uur aan! Gaat het na 24 uur nog niet goed? Houdt ze nog 12 tot 24 uur extra in dit bakje.

Stap 2
Als alles vredig verloopt kunnen ze een bakje groter, maar nog niet in het definitieve hok. Zorg dat je ze niet van 10x15 cm in een 50x50 bak o.i.d. zet, maar bouw het rustig op naar een kleine maat groter. Liggen ze ook hier weer vredig samen in te slapen en kibbelen ze niet, dan kan je ze na een dag (24 uur) weer groter zetten, dit is stap 3.

Stap 3
Bij deze stap gaat het eigenlijk al goed met de koppeling als ze vriendelijk met elkaar omgaan en zullen ze hierna  weer lief samen slapen en eten. Je kan er dan wel van uit gaan dat de koppeling gaat slagen. Tenzij ze uiteraard jagen of vechten in deze bak, dan moeten ze weer een stap terug. Laat ze hier lekker 2 dagen in zitten, ga dan  door naar stap 4.

Stap 4
En deze stap betekent dat ze in het definitieve hok mogen TENZIJ dit definitieve hok heel groot is, dan kan je er nog een bak tussen moeten doen, neem vooral niet te grote stappen. Gaan ze in de definitieve bak? Zorg dan dat er enkel bodembedekking en  water en eten in staat, verder nog geen speeltjes of huisjes o.i.d. Dan kan je na 1 dag naar stap 6 gaan als alles weer goed blijft gaan. 

Stap 5
Zijn ze minimaal 24 uur in stap 4 geweest en gaat alles goed? Je mag nu beginnen met spulletjes in het hok erbij te zetten. Begin wel eerst met 1 speeltje, gaat dat een uur goed? Zet dan het volgende speeltje erbij. Gaat dat ook goed, dan kan je 1 voor 1 de rest erbij zetten, huisjes het liefst als laatste.
Gaat alles nog steeds goed? Gefeliciteerd, je koppeling is geslaagd!!! 


LET OP! BELANGRIJK!
Gaan ze tijdens een van de stappen vechten? Begin dan weer bij stap 1 of als je al ver bent in de stappen, zet ze weer een bak kleiner.
Blijf er altijd bijzitten, tot je zeker weet dat het goed gaat, want het wil nog wel eens, zeker na de badmethode, dat het in eerste instantie goed gaat, en als ze opgedroogd zijn dat ze alsnog gaan vechten!